HTML5 پنجمین و آخرین نسخه بزرگ HTML است که یک پیشنهاد کنسرسیوم وب جهانی (W3C) است (كنسرسيوم شبكه جهاني وب (World Wide Web Consortium – W3C) انجمني است كه شركتها و سازمانهایي که عضو آن هستند به بحث و گفتگو بر روي این استانداردها و فناوريها در وب ميپردازند.W3C استانداردهاي عملي را توسعه ميدهد تا منجر به بهبود قابليت محصولات و فناوريهاي وب شود. اعضا و كارشناسان دعوت شده در اين انجمن برای بهبود عملکرد، نظريههاي خود را مطرح مينمايند). مشخصات فعلی به عنوان استاندارد زندگی HTML شناخته شده است و توسط کنسرسیومی از فروشندگان عمده مرورگرها (اپل ، گوگل ، موزیلا و مایکروسافت)، کارگروه فناوری کاربرد برنامه Hypertext وب (WHATWG) نگهداری میشود.
HTML5 برای اولین بار در 22 ژانویه 2008 به صورت حضوری منتشر شد، با بروزرسانی اساسی و وضعیت "توصیه W3C" در اکتبر 2014.
اهداف آن بهبود زبان با پشتیبانی از جدیدترین مولتی مدیا و سایر ویژگیهای جدید بود. این زبان را به راحتی توسط انسان قابل خواندن نگه داشته و به طور مداوم توسط رایانهها و دستگاههایی مانند مرورگر وب، پارسرها (parser به معنای تجزیهکننده میباشد. فعل آن to parse (تجزیه کردن)، به معنای آنالیزکردن چیزی از طریقی که به صورت قانونمند است. در زبان شناسی، تجزیهکردن به معنای تقسیم کردن کلمات و عبارات به بخشهای مختلفی است به ترتیبی که رابطه و معنای آنها قابل فهم باشد. به عنوان مثال گاهی دانش آموزان، جمله را با تقسیمکردن آن به فاعل و گزاره و سپس به عبارات وابسته، تجزیه میکنند) و غیره فهمیده شود، و سازگار با عقب با نرم افزار قدیمی است. HTML5 نه تنها HTML 4 بلکه XHTML 1 و DOM سطح 2 HTML را نیز شامل می شود.
به همین دلایل، HTML5 همچنین کاندیدای برنامههای کاربردی تلفن همراه کراس پلتفرم است، زیرا ویژگیهای طراحی شده با دستگاههای کم مصرف را در ذهن خود دارد.
API ها و Model Object Model (DOM) اکنون بخش های اساسی مشخصات HTML5 هستند و HTML5 همچنین پردازش را برای هرگونه اسناد نامعتبر بهتر تعریف می کند.